29 Nisan 2013 Pazartesi

Kadim Rize Senatörü ve Demokratlar Kulübü Derneği II. Dönem Başkanı: HÜSEYİN AGUN

7 Ocak 2001, Demokrat Parti'nin kuruluşunun 55. yıldönümü ve HÜSEYİN AGUN
DEMOKRATLAR KULÜBÜ'NÜN
Prof. Dr. Rıfkı Salim BURÇAK'dan
Sonraki "İKİNCİ" Başkanı
HÜSEYİN AGUN 
Demokrat Parti'nin (DP) kuruluşunun 55. yıldönümü nedeniyle eski başbakanlardan Adnan Menderes ile eski bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın mezarlarının bulunduğu Topkapı'daki Anıtmezar'da bir tören düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, DP'nin 7 Ocak 1946'da kurulduğunu hatırlatarak, "7 Ocak, sadece bir parti kuruluşundan ibaret değildir. Demokrasiye giriştir, uygar dünyaya adımdır, halkın zaferidir, demokrasinin zaferidir. 55 yıl sonra bir büyük aşamanın değerini bir daha anlıyoruz. Hepimiz DP'liyiz, AP'liyiz, DYP'liyiz. Çünkü biz demokratız" dedi.
DP'nin iki meselenin temsilcisi olduğunu ifade eden Çiller, konuşmasına şöyle devam etti:
"Hem demokrasi, hem hizmet. Hizmeti demokrasi ile vermek. Demokrasi adına, yani millet adına hizmet vermek. Nitekim öyle de olmuştur. Bugün Türkiye'de demokrasi mücadelesini, her türlü ezaya, cefaya, çileye, canlar feda etmeye rağmen DP, AP ve DYP hiçbir kırık çizgisi olmadan götürmüştür. Çünkü hiçbir dönemde kıratın sahipleri demokratlar bükülmemişlerdir, eğilmemişlerdir. Onların demokrasi anlayışı hiçbir zaman ikiyüzlü olmamıştır. Hiçbir dönemde atanmışlığı kabul etmemiştir. Hiçbir ara dönemin atanmışlığını içine sindirememiştir." 
"Siyaset korkakların ve korkutulmuşların işi değildir" diyen Çiller, "Şehitler pahasına bu emaneti bize kadar ulaştıranların huzurunda söyleyeceklerimiz var. DP'yi kuranları, o dava uğruna canlarını verenleri, demokrasi şehitlerini şükranla anıyoruz. Şehitlerpahasına bu emaneti bize getirenlere borcumuz var" şeklinde konuştu.
Törenin ardından Anıtmezar'dan ayrılışı sırasında, gazetecilerin, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu hakkında basında çıkan iddialarla ilgili sorusu üzerine Çiller, ''Bu konuda kendisi açıklama yapacak. Olay yargıya intikal edecektir. Herkes yargının kararını beklemek durumunda'' dedi.
Çiller gözyaşları 
DYP İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu da törende yaptığı konuşmada, DP'nin kuruluşu ve sonrasında yaşanan olayları anlatarak, DP, AP ve DYP'nin birçok eziyet ve cefa çektiğini söyledi. Soylu'nun konuşmasının sonlarına doğru Tansu Çiller'in duygulanarak gözyaşı döktüğü gözlendi. Törende ayrıca, DP eski milletvekilleri Mehmet Gülpınar ve Hüseyin Agun ile AP eski milletvekili Sabit Osman Avcı da anılarını anlattılar.
***
Hüseyin Agun (Milletvekili)
1954 Genel Seçimleriyle ilk kez meclise giren Hüseyin Agun, 1913
HÜSEYİN AGUN
yılında Rize Merkez’e bağlı Veliköy Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Rize ve Trabzon’da tamamladı. 1931 yılında Trabzon Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne girdi ve 1935 yılında orman yüksek mühendisi oldu.
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde orman mühendisi olarak çalıştı. 1 Aralık 1944’te Orman Baş Mühendis Muavini, 27 Ekim 1949’da Genel Müdürlük 4. Şube Müdürlüğü emrinde Baş Mühendis Yardımcısı, 1 Kasım 1949’da 11. Şube Müdürü oldu. 17 Nisan 1951’de Trabzon Orman Baş Müdürlüğü görevinde çalışmak üzere Umum Müdürlük Şube Müdürü, 30 Kasım 1953’te Trabzon Orman Baş Müdürü, 1 Aralık 1953’te Trabzon Baş Müdürlüğü vazifesinde Umum Müdürlük Fen Heyeti azası oldu.
Bu görevde iken, Demokrat Parti adayı olarak 55.229 oyla Rize Milletvekili seçildi. Dönem boyunca Bütçe Encümeni’nde çalıştı. Orman mahsulleri satışında özel idarelere hisse verilmesine dair kanun ile inhisarlar bira ve şarap fabrikalarının Orman Çiftliği’ne devri hakkındaki kanunun tekriri müzakeresi için, ayrıca orman kanun layihasını ve iskan kanun layihasını müzakere için kurulan geçici komisyonlarda üye olarak görev yaptı. Bu dönemde bir teklifi, Genel Kurul’da dört konuşması vardır.
XI. Dönem’de de Rize milletvekili olan Hüseyin Agun, Yassıada’da kurulan Yüksek Adalet Divanı’nca, Anayasa’yı ihlal suçundan beş yıl ağır hapse mahkum edildi. Yassıada ve Kayseri’de 3 yıl cezaevinde kaldı. 1963’te Amerikan Yardım Heyeti’nde uzman mühendis olarak çalıştı.
Hüseyin Agun, mahkumiyet yıllarını şu şekilde anlatmaktadır: “Anayasayı ihlal etmişiz diye altı arkadaşımızdan birisi idam, birisi otuz küsür sene müebbet aldı. Biz, geride kalan dört kişiye de, beşer sene verdiler. Kafadan atma cezalar bunlar. Öylece çıktık, üç senesini yattık. Şartla tahliye edildik.”
15 Ağustos 1966’da yeniden devlet hizmetine dönen Agun, Orman Genel Müdürlüğü Teknik Müşaviri olarak görev yapmaya başladı. 30 Kasım 1967’de Genel Müdürlük Teknik Müşaviri Kıdemli Orman Baş Mühendisi, 6 Mayıs 1969’da Bakanlık Müsteşar Muavini Kıdemli Orman Baş Mühendisi, 17 Kasım 1971’de Orman Bakanlığı Baş Müşaviri oldu. 2 Ağustos 1973’te emekliye ayrıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder